Οδηγίες διεθνών οργανισμών για την απολύμανση του αέρα

  • Αρχική
  • /
  • Άρθρα
  • /
  • Οδηγίες διεθνών οργανισμών για την απολύμανση του αέρα

Οδηγίες διεθνών οργανισμών για την απολύμανση του αέρα

Στην Air Guru προτείνουμε προϊόντα που σκοπό έχουν τη βελτίωση του τρόπου ζωής μας, με έμφαση σε θέματα υγείας και περιβαλλοντικής συνείδησης. Η απόλυτη συνθήκη για την τεχνολογία που χρησιμοποιούν τα προϊόντα μας, είναι να υπάρχει ισχυρή επιστημονική απόδειξη τέτοια ώστε να συμπεριλαμβάνεται σε επίσημες οδηγίες από τους πλέον αξιόπιστους διεθνείς οργανισμούς.

Η διεθνής επιστημονική κοινότητα ειδικά του Δυτικού κόσμου εμπιστεύεται ως golden standard (Χρυσό κανόνα) τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον EPA των ΗΠΑ και το CDC των ΗΠΑ.

Ειδικά ο CDC (Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων)των ΗΠΑ αποτελεί τον οργανισμό με τις εγκυρότερες οδηγίες  παγκοσμίως και στην Ελλαδα οι ειδικοί τις ασπάζονται και αναφέρουν κατά κόρον.

Τι αναφέρει λοιπόν ο CDC στις οδηγίες του για τις μεθόδους αερισμού στους εσωτερικούς χώρους (Ventilation in Buildings)  που περιλαμβάνει και δομές υγείας.

Διαβάστε το σύνολο των οδηγιών πατώντας εδώ

Σας παραθέτουμε μεταφρασμένα τα σημεία που μας αφορούν

-«Συμπεριλάβετε στον σχεδιασμό σας την χρήση φορητών καθαριστών αέρα, με χρήση HEPA φίλτρων, για να ενισχύσετε την απολύμανση του αέρα (ιδιαίτερα σε δομές υγείας ή χώρους που κινούνται άνθρωποι που μεταφέρουν τον Covid-19 ή κινδυνεύουν να μολυνθούν από αυτόν). Η έρευνα αποδεικνύει ότι η διάσταση του σωματιδίου του Covid-19 είναι περίπου 0,01 micron. Παρόλα αυτά ο ιός δεν ταξιδεύει στον αέρα μόνος του. Αυτά τα αερομεταφερόμενα σωματίδια δημιουργούνται από τον ανθρώπινο παράγοντα και παγιδεύονται μέσα σε  σταγονίδια και πυρήνες σταγονιδίων (σταγονίδια ξηράς μορφής) που έχουν μεγαλύτερο μέγεθος. Τα περισσότερα από τα  σταγονίδια και σωματίδια εκπέμπονται  κατά την διάρκεια της ομιλίας, τραγουδιού, αναπνοής και βήχα και έχουν μέγεθος μικρότερο από 0.5 microns. Εξ ορισμού ένα HEPA φίλτρο είναι τουλάχιστον 99,97% αποτελεσματικό στο να συλλάβει σωματίδια μεγέθους 0,3  microns. Το σωματίδιο αυτού του μεγέθους είναι και το πιο διεισδυτικό από όλα. Τα φίλτρα HEPA είναι ακόμη πιο αποτελεσματικά στο να συλλάβουν σωματίδια μεγαλύτερα και μικρότερα από 0.3 microns».

*(Στην επιστημονική βιβλιογραφία η κίνηση των αερολυμάτων (Αεροσόλ) μικρότερων από 0,3 microns έχουν περιγράφει από τον Άγγλο βοτανολόγο Robert Brown (εξού και Brownian motion) το 1827, το αποδέχτηκε και το χρησιμοποίησε σε δημοσίευσή του σχεδόν 80 χρόνια αργότερα ο Αλβέρτος Αϊνστάιν ενώ πειραματικά το απέδειξε το 1908 ο Zan Perin που για αυτή του την εργασία απέσπασε Nobel   φυσικής το 1926. Αυτό λοιπόν που απεδείχθη και αποτελεί πλέον επιστημονικό δεδομένο που διδάσκεται σε όλες τις σχολές Περιβαλλοντικής Μηχανικής παγκοσμίως, είναι ότι τα σωματίδια μικρότερα από 0,3 micron κινούνται ακανόνιστα πάνω κάτω σε μορφή ζικ ζακ(diffusivity) στον χώρο με αποτέλεσμα να είναι ευκολότερα να συλληφθούν σε ένα φίλτρο HEPA από ότι μεγαλύτερα. Αυτός είναι ο λόγος που η αποτελεσματικότητα των φίλτρων HEPA μετριέται στην σύλληψη σωματιδίων 0,3 micron που είναι το μικρότερο σωματίδιο που κινείται σε ευθεία γραμμή.)

Και συνεχίζει το CDC:

«Οι φορητοί καθαριστές αέρα που χρησιμοποιούν φίλτρα HEPA με ισχυρούς ανεμιστήρες, είναι η προτεινόμενη επιλογή ως υπό βοήθεια για την απολύμανση του αέρα, κυρίως σε χώρους υψηλού κινδύνου όπως υγειονομικές δομές, εμβολιαστικά κέντρα, ιατρικά εργαστήρια, χώρους άθλησης, δημόσιας αναμονής και γενικά σημεία ανθρώπινου συγχρωτισμού. Ενώ οι φορητοί καθαριστές αέρα δεν χρησιμεύουν στο να εισάγουν στον εσωτερικό χώρο τον αέρα απ’ έξω, είναι αποτελεσματικά στο να απολυμαίνουν τον υπάρχοντα αέρα στους εσωτερικούς χώρους και να μειώνουν τη συγκέντρωση του ιικού φορτίου, συμπεριλαμβανομένων και του Covid-19 αιωρούμενων σωματιδίων. Συμπερασματικά αποδίδουν ικανές εναλλαγές καθαρού αέρα στο εσωτερικό χωρίς να χρησιμοποιούν τον εξωτερικό αέρα. Για την επιλογή ενός καθαριστή αέρα διαλέξτε αυτόν που έχει τις προδιαγραφές σε κυβικά μέτρα ανάλογα με τον χώρο που επιθυμείτε να εγκατασταθεί. Αυτός ο υπολογισμός γίνονται σύμφωνα με τις προδιαγραφές ροής αέρα της συσκευής σε κυβικά πόδια CADR (στην Ευρώπη τα μετατρέπουν σε κυβικά μέτρα)».

«Τα CADR (Clean Air Delivery Rate) είναι μια καθιερωμένη προδιαγραφή που έχει επιβάλει ο AHAM (Ένωση Κατασκευαστών Οικιακών Συσκευών). Οι συμμετέχοντες κατασκευαστές καθαριστών αέρα στον AHAM (Σημ. Air Guru :  Προσέξτε εδώ την σπουδαιότητα που δίνει σε αυτό τον οργανισμό (AHAM) το ίδιο το CDC, για αυτό στην Air Guru δίνουμε τόση έμφαση σε αυτή την πιστοποίηση) έχουν τα προϊόντα τους πιστοποιημένα από ανεξάρτητα εργαστήρια (πιστοποιημένα και αυστηρά ελεγχόμενα από τον AHAM) έτσι ώστε ο καταναλωτής να είναι απολύτως σίγουρος ότι οι αποδόσεις που ισχυρίζεται ο κατασκευαστής είναι αληθείς.

Διαβάστε πως απαντά το CDC για όλες τις άλλες τεχνολογίες που κυκλοφορούν και διατείνονται ότι κάνουν την ίδια και καλύτερη δουλειά από τους καθαριστές αέρα  με φίλτρα HEPA και άνθρακα.

«Πολλές συσκευές απολύμανσης αέρα διαφημίζονται για την ικανότητά τους να απενεργοποιούν τον Covid-19. Πως ξέρουμε ότι είναι αλήθεια όσα ισχυρίζονται; Το CDC δεν παρέχει σύσταση υπέρ ή κατά οποιουδήποτε κατασκευαστή ή προϊόντος (Σημ. Air Guru : Ενώ σαφώς συστήνει μόνο  τα HEPA φίλτρα). Υπάρχουν πολλές τεχνολογίες που έντονα διαφημίζουν την ικανότητά τους να απολυμαίνουν τον αέρα στους εσωτερικούς χώρους κατά την διάρκεια της πανδημίας του Covid-19.

Oι πιο συνηθισμένες είναι ο απολυμαντισμός, υπεροξείδιο του υδρογόνου ξηράς μορφής και νεφελοποίηση με χημικά προϊόντα. Κάποιες εταιρείες μάλιστα προτείνουν και συνδυασμό αυτών των  τεχνολογιών. Αυτά τα προϊόντα δημιουργούν ιόντα, αντιδραστικές οξειδωτικές ενώσεις (ROS που χρησιμοποιούν και άλλες ονομασίες) ή χημικές ενώσεις μέσα στον αέρα ως μέρος της διαδικασίας απολύμανσης. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτούς τους χώρους θα είναι και αυτοί εκτεθειμένοι στα ιόντα, ROS και χημικά που παράγονται.

Ενώ αυτές οι μέθοδοι υπάρχουν εδώ και δεκαετίες έχουν λιγότερη αποδεδειγμένη βιβλιογραφία για όλες τους τις εφαρμογές (Συστήματα εξαερισμού, θέρμανσης, κλιματισμού ακόμη και μικρούς εσωτερικούς χώρους). Αυτό δεν σημαίνει ότι λειτουργούν όπως διαφημίζονται. Παρόλα αυτά εξαιτίας της απουσίας τεκμηριωμένων επιστημονικά αποδεικτικών στοιχείων για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους, αυτές οι τεχνολογίες χαρακτηρίζονται από πολλούς ως «προς εξέταση». Και συνεχίζει το CDC.

«Για όλες αυτές τις αναδυόμενες (emerging) τεχνολογίες παροτρύνουμε τους καταναλωτές να δείξουν προσοχή και να ενημερωθούν καλά. Μια απλή πιστοποίηση (π.χ. CE ή ISO) δεν σημαίνει πάντοτε ότι το προϊόν είναι ασφαλές ή αποτελεσματικό».

Πρόσφατα Άρθρα

Το προϊόν προστέθηκε στο καλάθι