Σας ενδιαφέρει η υγεία σας. Παρακολουθείτε τι τρώτε, ασκείστε τακτικά, κάνετε ετήσιες εξετάσεις. Και όμως, κάθε μέρα κάνετε κάτι που βλάπτει την υγεία σας και μειώνει τη διάρκεια ζωής σας … αναπνέετε.
Αυτό πιθανότατα σας φαίνεται αστείο.
Πρέπει να αναπνέουμε για να ζήσουμε, σωστά;
Ναι φυσικά.
Όμως, αυτό που αναπνέουμε έχει σημασία. Και, σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι αναπνέουν αέρα που βλάπτει την υγεία τους και μειώνει τη ζωή τους.
Τι είναι στον αέρα που αναπνέουμε;
Κάθε φορά που παίρνετε μια ανάσα, όχι μόνο παίρνετε οξυγόνο που διατηρεί τη ζωή, αλλά τραβάτε επίσης πολλούς ρύπους στο σώμα σας που κάνουν πραγματική ζημιά.
Εάν ζείτε στην Ευρώπη, οι έξι κύριοι τύποι ατμοσφαιρικών ρύπων που αναπνέετε είναι μόλυβδος, μονοξείδιο του άνθρακα, όζον, διοξείδιο του θείου, οξείδια του αζώτου και σωματίδια μικρότερα από 2,5 μικρά (PM2,5).
Όλοι αυτοί οι ατμοσφαιρικοί ρύποι προέρχονται από δύο πηγές: τη φύση και την ανθρώπινη δραστηριότητα
Οι φυσικές πηγές περιλαμβάνουν: αιολική σκόνη, βρωμιά και άμμο, ηφαιστειακό καπνό και καύσιμα υλικά.
Οι τεχνητές πηγές περιλαμβάνουν: διάφορες μορφές καύσης, όπως από μεταφορές με αέριο, βιομηχανικές επιχειρήσεις, καύση βιομάζας (καύση φυτικής ύλης ή άνθρακα για θέρμανση, μαγείρεμα και ενέργεια) και γεωργία.
Κάθε τοποθεσία έχει το δικό της συνδυασμό συντελεστών ανάλογα με τη γεωγραφία και την ανθρώπινη δραστηριότητα.
Σε ποιες περιοχές είναι οι πιο επικίνδυνες για να ζήσετε;
Προφανώς οι αστικές και βιομηχανικές περιοχές έχουν τη χαμηλότερη ποιότητα αέρα.
Όμως, δεν χρειάζεται να ζείτε σε μια πόλη για να ανησυχείτε για τον αέρα σας. Επί του παρόντος, το 91% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε μέρη όπου η ποιότητα του αέρα υπερβαίνει τα όρια κατευθυντήριων γραμμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Αυτό σημαίνει ότι, όπου κι αν ζείτε, πιθανότατα αναπνέετε στον αέρα που βλάπτει το σώμα σας.
Και δεν είναι μόνο ο αέρας του εξωτερικού χώρου. Στην πραγματικότητα, ο εσωτερικός αέρας είναι συνήθως χειρότερος. Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) προειδοποιεί ότι «μελέτες έκθεσης του ανθρώπου σε ατμοσφαιρικούς ρύπους δείχνουν ότι τα επίπεδα ρύπων σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να είναι δύο έως πέντε φορές – και περιστασιακά περισσότερο από 100 φορές – υψηλότερα από τα επίπεδα εξωτερικού χώρου».
Τι κάνει η αναπνοή σε αυτούς τους ρύπους στο σώμα σας;
Από όλους τους επικίνδυνους ρύπους στον αέρα, οι πιο επικίνδυνοι για την υγεία σας είναι τα PM 2.5 και τα εξαιρετικά λεπτά σωματίδια. Το PM2.5, μαζί με τα ακόμη πιο λεπτά σωματίδια, αποτελούνται από ένα μείγμα στερεών και υγρών σωματιδίων που αιωρούνται στον αέρα. Τα σωματίδια PM2.5 εισπνεονται εύκολα και μπορούν να εισχωρήσουν βαθιά στο αναπνευστικό μας σύστημα.
Η έκθεση στο PM2.5 έχει πολλαπλές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία. Βραχυπρόθεσμα ζητήματα περιλαμβάνουν ερεθισμό των ματιών, της μύτης και του λαιμού, βήχα, φτέρνισμα και δύσπνοια. Η μακροχρόνια έκθεση σε PM2.5 μπορεί να προκαλέσει μόνιμα αναπνευστικά προβλήματα όπως άσθμα, χρόνια βρογχίτιδα και καρδιακές παθήσεις. Τα σωματίδια PM2.5 αυξάνουν επίσης την πιθανότητα πρόωρης γέννησης και βρεφικής θνησιμότητας.
Μια πρόσφατη μελέτη χαρακτήρισε το PM 2.5 «τον μεγαλύτερο παράγοντα περιβαλλοντικού κινδύνου παγκοσμίως», που ευθύνεται για πολλούς περισσότερους θανάτους από τη χρήση αλκοόλ, τη σωματική αδράνεια ή την υψηλή πρόσληψη νατρίου. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής για περισσότερο από ένα χρόνο.
Αυτό που περιπλέκει το πρόβλημα είναι ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι σπάνια η άμεση αιτία θανάτου. Αντίθετα, η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η 4η κορυφαία αιτία πρόωρου θανάτου στον κόσμο, που αντιπροσωπεύει:
29% όλων των θανάτων και ασθενειών από καρκίνο του πνεύμονα
17% όλων των θανάτων και ασθενειών από οξεία λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού
24% όλων των θανάτων από εγκεφαλικό
25% όλων των θανάτων και ασθενειών από στεφανιαία νόσο
43% όλων των θανάτων και ασθενειών από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
Τώρα που καταλαβαίνουμε πόσο επικίνδυνος είναι ο βρώμικος αέρας, τι μπορούμε να κάνουμε για να τον βελτιώσουμε;
Δυστυχώς, οι μεγαλύτερες αλλαγές πρέπει να γίνουν σε διαρθρωτικό επίπεδο
Κανονισμοί όπως το Clean Air Act μείωσαν δραστικά τους ρύπους και βελτίωσαν την υγεία.
Η υποστήριξη παρόμοιων μέτρων είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να κάνουμε τον αέρα που αναπνέουμε καθαρότερος και τη ζωή μας μεγαλύτερη και υγιέστερη.
Όμως, ενώ οι διαρθρωτικές αλλαγές μπορεί να μην είναι πλήρως υπό τον έλεγχό μας, υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ως άτομα για να διατηρήσουμε τις οικογένειές μας ασφαλείς.
Για να ελαχιστοποιήσετε την έκθεσή σας σε εσωτερικούς ρύπους:
Μειώστε τη χρήση σκληρών καθαριστικών και αρωματικών προϊόντων.
Κρατήστε τα παράθυρα και τις πόρτες ανοιχτές όσο το δυνατόν περισσότερο.
Αγοράστε έναν καθαριστή αέρα υψηλής ποιότητας με ένα φίλτρο True HEPA.
Γιατί τα φίλτρα HEPA κάνουν τόσο μεγάλη διαφορά;
Αν και το πρότυπο για τα φίλτρα HEPA είναι ότι πρέπει να είναι σε θέση να φιλτράρουν το 99,95% ή περισσότερο όλων των σωματιδίων που έχουν διάμετρο 0,3 μικρά, είναι πραγματικά ικανά να φιλτράρουν σωματίδια σχεδόν οποιουδήποτε μεγέθους. Ένα φίλτρο True HEPA μπορεί να παγιδεύσει σκόνη, μούχλα, καπνό, αλλεργιογόνα κατοικίδιων ζώων, PM2.5 (επικίνδυνα σωματίδια που είναι 2,5 μικρά ή μικρότερα), ακόμη και βακτήρια και ιούς.
Αυτό σημαίνει ότι, εάν έχετε καθαριστή αέρα με φίλτρο True HEPA, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι οι ρύποι θα φιλτραριστούν έξω από το σπίτι σας, βελτιώνοντας την υγεία σας και αυξάνοντας το προσδόκιμο ζωής σας.