Ο χαμηλής ποιότητας αέρας θέτει σε κίνδυνο την υγεία των κατοικίδιων σας

 • Αρχική
 • /
 • Άρθρα
 • /
 • Ο χαμηλής ποιότητας αέρας θέτει σε κίνδυνο την υγεία των κατοικίδιων σας

Ο χαμηλής ποιότητας αέρας θέτει σε κίνδυνο την υγεία των κατοικίδιων σας

Ήταν μια δύσκολη χρονιά. Η απομόνωση και το άγχος της πανδημίας έχουν επηρεάσει σημαντικά την ψυχική μας υγεία. Ένας από τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν την απομόνωση ήταν να υιοθετούν κατοικίδια ζώα. Καταφύγια σε όλη τη χώρα αδειάζουν καθώς οι οικογένειες αναζητούν το τέλειο σπίτι για να ολοκληρώσουν το σπίτι τους.

Αυτή η ώθηση για αναζήτηση της συντροφιάς των κατοικίδιων ζώων βασίζεται στην επιστήμη. Εάν είστε αρκετά τυχεροί για να έχετε ένα κατοικίδιο ζώο, έχετε ήδη καταλάβει πώς η άνευ όρων αγάπη τους μπορεί να αποτελέσει τεράστια ώθηση στην ψυχική μας υγεία.

Τα κατοικίδια μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του στρες, του άγχους, της κατάθλιψης και των αισθήσεων της μοναξιάς…. Όλα αυτά έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τα κατοικίδια ζώα μας μας δίνουν τόσα πολλά, είναι σημαντικό να θυμόμαστε να τα φροντίζουμε επίσης. Γνωρίζετε ήδη ότι το κατοικίδιο ζώο σας χρειάζεται τακτικές επισκέψεις σε κτηνίατρο, θρεπτική τροφή και άσκηση για να τα διατηρείται σε φόρμα, αλλά γνωρίζετε ότι η ποιότητα του αέρα είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας για την υγεία του κατοικίδιου ζώου σας;

Γιατί κινδυνεύει η ποιότητα του αέρα των κατοικίδιων σας;

Οι αναθυμιάσεις από αυτοκίνητα και φορτηγά, καύσιμα, άνθρακα, βενζίνη και εργοταξίων μολύνουν και τον αέρα των κατοικίδιων σας.

Και αυτό είναι έξω!

Ο εσωτερικός αέρας είναι ακόμη πιο μολυσμένος…. Στην πραγματικότητα, έως και 5 φορές περισσότερο!

 Αυτό συμβαίνει επειδή ο εσωτερικός αέρας περιέχει έναν συνδυασμό ρύπων που διαρρέουν από έξω και εκείνων που δημιουργούμε από την εσωτερική ανθρώπινη δραστηριότητα. Ο καπνός του καπνού, το μαγείρεμα, τα αρωματικά προϊόντα και οι πηγές θέρμανσης όπως τα τζάκια συμβάλλουν στη βρωμιά του αέρα που αναπνέουν οι γούνινοι φίλοι μας.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα κατοικίδια ζώα (όπως και οι άνθρωποι τους) περνούν τον περισσότερο χρόνο τους σε εσωτερικούς χώρους, η ποιότητα του εσωτερικού αέρα μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία τους.

Πώς επηρεάζει η κακή ποιότητα του αέρα τα κατοικίδια ζώα σας;

Ενώ έχει γίνει μεγάλη έρευνα σχετικά με τη σχέση μεταξύ της ανθρώπινης υγείας και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, οι επιστήμονες μόλις πρόσφατα άρχισαν να εξετάζουν πόσο κακή ποιότητα του αέρα επηρεάζει τα ζώα. Αυτό που βρήκαν είναι ανησυχητικό.

Τα σκυλιά φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε εξωτερικούς ρύπους. Μελέτες διαπίστωσαν ότι τα σκυλιά που ζούσαν σε σπίτια όπου χρησιμοποιήθηκαν υπαίθρια φυτοφάρμακα είχαν 70% υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης λεμφώματος.

Μια άλλη μελέτη που διεξήχθη σε σκύλους στην Πόλη του Μεξικού (μια από τις πιο μολυσμένες πόλεις στον κόσμο) βρήκε τις ίδιες πρωτεΐνες στον εγκέφαλό τους με αυτές που παρατηρήθηκαν στους ασθενείς του Alzheimer.

Στο εσωτερικό, τα κατοικίδια ζώα αντιμετωπίζουν ένα άλλο πλήθος προβλημάτων υγείας.

Πρόσφατες μελέτες επιβεβαίωσαν ότι τα σκυλιά που ζουν σε σπίτια όπου καίγεται τακτικά το θυμίαμα ήταν πιο πιθανό να υποφέρουν από αναπνευστική ασθένεια.

Οι γάτες μπορεί να είναι ακόμη πιο ευαίσθητες στους εσωτερικούς ρύπους.

Η έρευνα δείχνει ότι οι γάτες που ζουν σε σπίτια με υψηλή συγκέντρωση οικιακών ατμοσφαιρικών ρύπων (από καπνός, καπνοί μαγειρικής, οικιακές χημικές ουσίες) έχουν υψηλότερο ποσοστό αναπνευστικών ασθενειών όπως το άσθμα της γάτας, η χρόνια βρογχίτιδα και ο καρκίνος του πνεύμονα. Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες σε μια μελέτη διαπίστωσαν ότι μία στις δέκα γάτες έχει άσθμα που σχετίζεται άμεσα με εσωτερικούς και εξωτερικούς ατμοσφαιρικούς ρύπους.

Ποια κατοικίδια είναι πιο ευαίσθητα σε προβλήματα υγείας από την κακή ποιότητα του αέρα;

Οι γιατροί στο νοσοκομείο ζώων Dove Lewis στο Πόρτλαντ Όρεγκον έχουν θεραπεύσει πολλά ζώα που έχουν πληγεί από την κακή ποιότητα του αέρα από πυρκαγιές. Σημείωσαν ότι, ενώ όλα τα κατοικίδια ζώα διατρέχουν κίνδυνο από αέρα χαμηλής ποιότητας, ορισμένα ζώα όπως κουτάβια και μεγαλύτερα σκυλιά, κατοικίδια ζώα με άσθμα και βρογχίτιδα, και σκυλιά με στρογγυλά πρόσωπα και μικρότερες μύτες (όπως μπουλντόγκ και τεριέ της Βοστώνης) είναι ιδιαίτερα ευάλωτα.

Τα κατοικίδια που εμφανίζουν τα ακόλουθα συμπτώματα χρειάζονται άμεση φροντίδα:

 • Δυσκολία αναπνοής
 • Ασυνήθιστος ή υπερβολικός βήχας, φτέρνισμα, έμετος ή απώλεια όρεξης
 • Οίδημα ή φλεγμονή του στόματος, των ματιών, του δέρματος ή του άνω αεραγωγού
 • Αναπνοή ανοιχτού στόματος, ειδικά σε γάτες
 • Αδυναμία / λήθαργος
 • Μη συντονισμένο περπάτημα / ανίκανο να σταθεί
 • Αυξημένη σιελόρροια

Τι μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε τα κατοικίδια σας ασφαλή;

Όλοι επιθυμούμε να μπορούσαμε να δώσουμε στα κατοικίδια ζώα μας καθαρό αέρα και ανοιχτούς χώρους που τους αξίζουν. Όμως, αυτό δεν είναι πάντα μια ρεαλιστική επιλογή. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο των κατοικίδιων σας, ανεξάρτητα από το πού ζείτε.

Για να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση των κατοικίδιων σας σε εξωτερικούς ρύπους:

 • Αποφύγετε την άσκηση των κατοικίδιων ζώων σας σε περιοχές με υψηλή κίνηση.
 • Περπατήστε κοντά σε νερό και δέντρα και μακριά από δρόμους όποτε είναι δυνατόν.
 • Περπατήστε τα κατοικίδια σας το πρωί, όταν τα επίπεδα του όζοντος είναι χαμηλότερα.
 • Προσέξτε τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε στην αυλή σας. Ρωτήστε στο κατάστημα του κήπου σας για λιγότερο τοξικές εναλλακτικές λύσεις έναντι χημικών φυτοφαρμάκων.
 • Ελέγξτε την ποιότητα του αέρα σας πριν βγείτε.

Για να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση των κατοικίδιων σας σε ρύπους εσωτερικού χώρου:

 • Ηλεκτρική σκούπα συχνά για την απομάκρυνση των μαλλιών των κατοικίδιων
 • Αποφύγετε το κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους.
 • Χρησιμοποιήστε υγιή, μη τοξικά προϊόντα καθαρισμού.
 • Μην χρησιμοποιείτε εσωτερικά τζάκια από ξύλο.
 • Επιλέξτε προϊόντα καθαρισμού φιλικά προς το περιβάλλον
 • Κρατήστε τα παράθυρα και τις πόρτες ανοιχτές όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ενώ όλα αυτά τα μέτρα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των ρύπων, ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να διασφαλίσετε ότι τα κατοικίδια ζώα σας αναπνέουν καθαρό αέρα είναι να αγοράσετε έναν καθαριστή αέρα. Ένας υψηλής ποιότητας καθαριστής αέρα θα απομακρύνει ρύπους όπως σκόνη, μούχλα και καπνό από τον αέρα, δίνοντας στους γούνινους φίλους σας τον υγιή αέρα που χρειάζονται για να ζήσουν μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή. Για ακόμη καλύτερη προστασία και ένα πιο φρέσκο σπίτι με μυρωδιές, αναζητήστε έναν καθαριστή που συνδυάζει ένα φίλτρο ενεργού άνθρακα με ένα φίλτρο HEPA για να αφαιρέσετε τόσο τα αέρια όσο και τα σωματίδια από τον εσωτερικό αέρα σας.

Πρόσφατα Άρθρα

Το προϊόν προστέθηκε στο καλάθι