Κορονοϊός – Σιούτας: “Η χρήση μάσκας είναι πολύ χαμηλότερης αποτελεσματικότητας απ’ ότι οι καθαριστές αέρα”

  • Αρχική
  • /
  • Άρθρα
  • /
  • Κορονοϊός – Σιούτας: “Η χρήση μάσκας είναι πολύ χαμηλότερης αποτελεσματικότητας απ’ ότι οι καθαριστές αέρα”

Κορονοϊός – Σιούτας: “Η χρήση μάσκας είναι πολύ χαμηλότερης αποτελεσματικότητας απ’ ότι οι καθαριστές αέρα”

Τι υποστηρίζει ο καθηγητής πολιτικής και περιβαλλοντικής Μηχανικής πανεπιστημίου των ΗΠΑ και η επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη.

«Η χρήση μάσκας προσώπου σε εσωτερικούς χώρους είναι πολύ χαμηλότερης αποτελεσματικότητας από την εγκατάσταση καθαριστών αέρα εσωτερικού χώρου, που επιτυγχάνουν καθαρισμό της τάξης του 90%» σημειώνει σε επιστολή του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) Κωνσταντίνος Σιούτας. 

Όπως τονίζει μεταξύ άλλων “λόγω του μικρού μεγέθους των αερολυμάτων και της δυνατότητας τους να παραμείνουν στον αέρα αρκετές ώρες απαιτείται επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο διαδίδεται ο COVID-19». Ο καθηγητής εξηγεί ότι “η χρήση μάσκας προσώπου έχει πολλά πλεονεκτήματα αλλά και… περιορισμούς. Αν και οι μάσκες είναι πολύ αποτελεσματικές στο φιλτράρισμα σωματιδίων μεγαλύτερων από 5 μικρόμετρα, η αποτελεσματικότητα τους μειώνεται στο 50% ή ακόμα λιγότερο για μικρότερα σωματίδια, ακόμη και αν ένα άτομο φοράει την μάσκα σφιχτά. Μια διαρροή μόλις 2% στη μάσκα προσώπου μειώνει αυτή την αποτελεσματικότητα αφαίρεσης σωματιδίων σε επίπεδα χαμηλότερα ακόμη και από 50%. Συνεπώς ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθούν δραστικά οι συγκεντρώσεις ακόμη και πολύ μικρών σωματιδίων σε εσωτερικούς χώρους είναι ο εξαερισμός σε συνδυασμό με τη χρήση φορητών καθαριστών αέρα (portable air purifiers)”.

Ο κ. Σιούτας επικαλείται συγκεκριμένες μελέτες για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι Η χρήση αυτών των συστημάτων καθαρισμού του αέρα θα πρέπει να συσταθεί από τις αρμόδιες αρχές ως απολύτως απαραίτητη για την εστίαση, όπου οι άνθρωποι δεν μπορούν να φορούν μάσκες ούτως ή άλλως, αλλά θα είναι επίσης πολύ χρήσιμη για τη δημόσια προστασία σε όλους τους άλλους χώρους, όπως νοσοκομεία, σχολεία, μέσα μαζικής μεταφοράς, πολυκαταστήματα και καταστήματα τροφίμων”

Στο ερώτημα του makthes.gr αν έλαβε απάντηση από κάποιον εκπρόσωπο της πολιτείας, μετά την επιστολή του στον πρωθυπουργό, τον υπουργό υγείας και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ απάντησε «καμία και κανένας!» Για το ποιοι καθαριστές αέρα είναι οι πιο κατάλληλοι για ένα μικρό διαμέρισμα, για μια σχολική αίθουσα ή για ένα λεωφορείο πχ του ΟΑΣΘ απαντά «όλοι εφόσον έχουν πάρει πιστοποίηση από τον Σύνδεσμο Κατασκευαστών Οικιακών Συσκευών (Association of Home Appliance Manufacturers)


Να σημειωθεί ότι η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να επενδύσει 500 εκατομμύρια ευρώ στη βελτίωση των συστημάτων εξαερισμού σε δημόσια κτίρια προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωση του κορονοϊού. Οι επιχορηγήσεις θα διατεθούν σε δημόσια γραφεία, μουσεία, θέατρα, πανεπιστήμια και σχολεία. Ο δε Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνώρισε μόλις τον Ιούλιο ότι η αερομεταφερόμενη μετάδοση του ιού μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο.

Πηγή άρθρου

Πρόσφατα Άρθρα

Το προϊόν προστέθηκε στο καλάθι