Περισσότερο από ποτέ, ο καθαρισμός αέρα είναι μια επιτακτική ανάγκη για εμάς και τους γύρω μας. Τόσο κατά τη περίοδο της πανδημίας, όσο και πριν από αυτήν, κοινή αποδοχή αποτελεί πως ο αέρας που αναπνέουμε δεν είναι όσο καθαρός θεωρούμε ότι είναι. Μικροσωματίδια σκόνης, καπνός, βακτήρια και άλλα, εισέρχονται ανενόχλητα στους πνεύμονές μας σε κάθε αναπνοή μας.
Έως τώρα, πραγματικότητα αποτελεί πως δεν υπήρχε κοινή γραμμή για τον καθαρισμό του αέρα, τόσο από κυβερνητική σκοπιά, όσο και από κοινή λογική επιλογή, σε αντίθεση με το καθαρισμό του πολύτιμου για εμάς νερού, το οποίο φιλτράρεται και απολυμαίνεται από τον 19ο αιώνα.
Καθαρισμός αέρα ή αλλιώς: ο αόρατος εχθρός
Αιτία για την μηδενική προσπάθεια που καταβάλαμε για τη καθαριότητα του αέρα που αναπνέουμε, είναι το γεγονός πως ο «εχθρός» για εμάς, είναι αόρατος. Όλοι γνωρίζουμε ωστόσο ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και ευθύνεται για πολλές ασθένειες, ασθματικές κρίσεις και άλλα.
Η προφανής, πλέον επιλογή, είναι να αντιμετωπίσουμε με τη δέουσα σοβαρότητα, το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί. Όπως σχολαστικά απολυμαίνουμε τις επιφάνειες και φιλτράρουμε το νερό που καταναλώνουμε, θα πρέπει να πραγματοποιούμε την ίδια ακριβώς διαδικασία για τον αέρα που αναπνέουμε.
Ποιες όμως είναι οι μέθοδοι καθαρισμού αέρα;
Υπάρχει η εντύπωση πως το πρόβλημα ενός επιβαρυμένου αέρα λύνεται αποτελεσματικά μέσω του φυσικού αερισμού ενός χώρου. Δυστυχώς οι εναλλαγές καθαρού αέρα μέσω του φυσικού αερισμού λόγω της αρκετά επιβαρυμένης ατμόσφαιρας είναι αρκετά χαμηλότερες απ’ ότι συστήνουν οι μεγάλοι Δημόσιοι Οργανισμοί. Επιπλέον, στις συνθήκες που ζούμε η σωστή φίλτρανση του αέρα μπορεί να φτάσει τα επαρκεί επίπεδα μόνο με τεχνικούς τρόπους.
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το φυσικό αερισμό του χώρου, στο άρθρο μας για τη διασπορά του κορονοϊού με ανοιχτά και κλειστά παράθυρα.
Τρεις είναι, λοιπόν, οι μέθοδοι καθαρισμού αέρα που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα:
Ιονισμός Αέρα
Η πρώτη μέθοδος είναι αυτή του ιονισμού του αέρα. Ο ιονιστής αέρα είναι μία αρκετά διαδεδομένη συσκευή στην ελληνική αγορά. Δουλειά του είναι να ιονίζει τον αέρα από τον χώρο στον οποίο βρίσκεται και το καταφέρνει φορτίζοντας ηλεκτρικά τα μόριά του, δημιουργώντας έτσι αρνητικά ιόντα ή ανιόντα. Τουτέστιν, για να το θέσουμε πιο απλά, η δουλειά του είναι να αδρανοποιεί.
Καθαρισμός Αέρα με λάμπες UV-C
Η δεύτερη, λιγότερο διαδεδομένη μέθοδος, είναι αυτή του καθαριστή αέρα με λάμπες UV-C. Το υπεριώδες φως, είναι μια μορφή ηλεκτρομαγνητικού φωτός που είναι αόρατο με γυμνό μάτι. Επειδή το φως UV-C έχει το μικρότερο μήκος κύματος, έχει επίσης την περισσότερη ενέργεια και είναι το πιο αποτελεσματικό στην καταστροφή ιών και άλλων μικροβίων. Παρόλο που η υπεριώδης ακτινοβολία UV-C χρησιμοποιείται για τη θανάτωση μικροβίων για περισσότερα από 50 χρόνια, οι επιστήμονες μόλις τώρα αρχίζουν να καταλαβαίνουν πώς λειτουργεί.
Καθαρισμός αέρα με φίλτρα HEPA
Η τρίτη μέθοδος που χρησιμοποιείται, είναι αυτή των καθαριστών αέρα με φίλτρα HEPA. Το HEPA είναι ένας τύπος πτυχωτού μηχανικού φίλτρου αέρα. Είναι ένα ακρωνύμιο για το “φίλτρο σωματιδίων αέρα υψηλής απόδοσης” (όπως ορίζεται επίσημα από το Υπουργείο των Η.Π.Α.). Αυτός ο τύπος φίλτρου αέρα μπορεί να αφαιρέσει τουλάχιστον το 99,97% της σκόνης, της γύρης, της μούχλας, των βακτηρίων και τυχόν αερομεταφερόμενων σωματίδια με μέγεθος 0,3 microns (μm).
Ποια μέθοδος είναι η πιο αποδοτική μέθοδος καθαρισμού αέρα;
Ιονιστές Αέρα
Για να κατανοήσουμε τι κάνουν οι ιονιστές αέρα, βοηθάει να γνωρίζουμε τι είναι τα ιόντα στον αέρα. Τα ιόντα αποτελούν άτομο ή ομάδα ατόμων που φέρουν ηλεκτρικό φορτίο. Είναι αόρατα μόρια απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα. Τα αρνητικά ιόντα είναι μόρια που έχουν αποκτήσει ένα ηλεκτρόνιο. θετικά ιόντα είναι εκείνα που έχουν χάσει ένα ηλεκτρόνιο.
Ο ιονιστής αέρα είναι μια συσκευή που απελευθερώνει αρνητικά ιόντα στον αέρα. Τα αρνητικά ιόντα προσκολλώνται σε μικροσκοπικά σωματίδια, όπως αυτά στον καπνό του τσιγάρου. Αυτό δίνει στα σωματίδια ένα ηλεκτρικό φορτίο, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται, να αδρανοποιούνται και να προσγειώνονται σε επιφάνειες όπως:
- Πατώματα
- Τοίχους
- Τραπέζια και λοιπά έπιπλα
- Κουρτίνες και χαλιά
Έπειτα θα πρέπει να καθαρίσετε τις εν λόγω επιφάνειες με ηλεκτρικές συσκευές όπως σκούπες. Ένα ιδιαίτερα επιβαρυντικό στοιχείο για την συγκεκριμένη τεχνολογία (η οποία εδώ και χρόνια αποφεύγεται!) είναι πως η εισπνοή των ιόντων που υπάρχουν ελεύθερα στον εσωτερικό αέρα, αδρανοποιεί και τους μικροοργανισμούς που υπάρχουν ήδη στο αναπνευστικό μας σύστημα αδρανοποιώντας έτσι το ανοσοποιητικό μας.
Καθαριστές αέρα με λάμπες UV
Όσο ο αέρας «περνάει» από τον καθαριστή αέρα με λάμπες UV, απολυμαίνεται από την υπεριώδη ακτινοβολία που παράγεται. Βέβαια, κάθε μικροσωματίδιο θα πρέπει να είναι εκτεθειμένο για λίγο έως αρκετό χρόνο στην υπεριώδη ακτινοβολία πριν αδρανοποιηθεί. Το EPA εξηγεί ότι τα μικρόβια πρέπει να εκτίθενται στο φως για «λεπτά αντί των λίγων δευτερολέπτων που είναι τυπικά για τους περισσότερους καθαριστές αέρα με UV». Ο αέρας χρειάζεται αρκετά λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο για να περάσει μέσα από έναν καθαριστή. Με αυτά τα δεδομένα γίνεται εύκολα αντιληπτό πως είναι σχεδόν αδύνατο να αδρανοποιηθεί ο αέρας ενός εσωτερικού χώρου.
Κάποιοι καθαριστές χρησιμοποιούν λάμπες UV συμπληρωματικά με φίλτρα HEPA με σκοπό απλά την απολύμανση των φίλτρων. Τα μικροσωματίδια που έχουν προσκολλήσει σε ένα φίλτρο HEPA είναι αδύνατο να απελευθερωθούν κάνοντας έτσι την ύπαρξη της UV σε μεγάλο βαθμό αχρείαστη ειδικά όταν μεγαλώνει το κόστος κτήσης ενός καθαριστή αέρα σημαντικά υψηλότερο.
Γενικότερα με την μέθοδο UV τόσο ο CDC όσο και το EPA θεωρούν ότι μόνο οι επιφάνειες μπορούν να απολυμανθούν. Όσον αφορά τον αέρα ο μόνος τρόπος που συστήνουν ανεπιφύλακτα και πλέον αποτελεί και οδηγία τους, είναι η χρήση φίλτρων HEPA.
Καθαριστές Αέρα με φίλτρα HEPA
Το φίλτρο HEPA πρωτοχρησιμοποιήθηκε κατά την διάρκεια του Manhattan Project τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 40’ , όπου κατά τη διάρκεια των πυρηνικών δοκιμών οι επιστήμονες ήθελαν ένα μέσο για να προστατευτούν από την ραδιενέργεια και την πολύ επιβαρυμένη ατμόσφαιρα που υπήρχε στα εργαστήρια. Έτσι κατασκεύασαν για δική τους χρήση φίλτρα HEPA για να εργάζονται σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Το φίλτρο HEPA αποτελεί τύπο μηχανικού φίλτρου αέρα. Λειτουργεί πιέζοντας τον αέρα μέσα από ένα λεπτό πλέγμα που παγιδεύει επιβλαβή σωματίδια όπως γύρη, τρίχωμα κατοικίδιων ζώων, ακάρεα σκόνης και καπνό τσιγάρου. Τα μηχανήματα καθαρισμού αέρα με φίλτρα HEPA, ουσιαστικά απορροφούν τον αέρα από τον περιβάλλοντα χώρο, το «αναγκάζουν» να εισέλθει στο φίλτρο και έπειτα τον απελευθερώνουν, πλέον φρέσκο και καθαρό.
Η χρήση ενός φίλτρου HEPA μπορεί να αφαιρέσει τα περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια που μπορεί να επιδεινώσουν πιθανές αλλεργίες. Αλλά τα σωματίδια που αιωρούνται στον αέρα δεν είναι τα μόνα στο χώρο. Υπάρχουν πολύ περισσότερα από αυτά, στα χαλιά, τα κλινοσκεπάσματα και τις κουρτίνες, καθώς και σε πάγκους.
Όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό, η χρήση ενός καθαριστή αέρα με φίλτρα HEPA, είναι μονόδρομος. Η χρήση του, είναι η πιο αποδοτική, καθώς πρωτίστως δεν επιβαρύνει τον ανθρώπινο οργανισμό με υπεριώδη ακτινοβολία, καθώς δεν αδρανοποιεί, απλώς, τα μικροσωματίδια, αλλά τα απομακρύνει μέσω της διαδικασίας τους φιλτραρίσματος.
Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να τονιστεί πως σε έναν καθαριστή αέρα ο καταναλωτής θα πρέπει να έχει συνεχώς υπόψιν πως δεν αγοράζει απλά ένα φίλτρο HEPA αλλά ένα μηχάνημα που θα πρέπει να έχει άρτια κατασκευή. Καλό είναι να δίνεται σημασία στο τι είδους HEPA υπάρχει σε ένα μηχάνημα, αλλά παράλληλα μία κακή κατασκευή χωρίς πιστοποιήσεις μπορεί να αχρηστεύσει το φίλτρο όσο και τα χρήματα που δώσατε για να το αγοράσετε.
“Ποιος είναι ο ιδανικός καθαριστής αέρα, για μένα;”
Το πρώτο ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί, για την επιλογή μιας συσκευής καθαρισμού αέρα με φίλτρα HEPA, εκτός από τα προφανή ποιοτικά χαρακτηριστικά, χώρα προέλευσης, εγγύηση καλής λειτουργίας και προμήθεια ανταλλακτικών φίλτρων, είναι ποιο μηχάνημα δύναται να καλύψει τις ανάγκες του εκάστοτε χώρου.
Οι παράμετροι που θα πρέπει να προσεχθούν είναι δύο:
- Το εμβαδόν του χώρου στον οποίο θα εγκατασταθεί το μηχάνημα, σε κυβικά μέτρα (μήκος, πλάτος, ύψος).
- Πόσες εναλλαγές αέρα θα χρειαστεί να πραγματοποιούνται, ανάλογα με τις ανάγκες του, υπολογίζοντας πάντα την παροχή φιλτραρισμένου αέρα (CADR) ενός καθαριστή αέρα σε m³/h.
Σύμφωνα με το CDC των ΗΠΑ, σε ένα χώρο με χαμηλό συγχρωτισμό, 3 εναλλαγές την ώρα είναι αρκετές ενώ σε χώρους μεγαλύτερης κινητικότητας όπως είναι οι επαγγελματικοί χώροι, συνιστάται οι αλλαγές του αέρα να μην είναι λιγότερες από 4 ανά ώρα, με την ιδανική ποσότητα εναλλαγής αέρα να είναι 6 ανά ώρα.
Για τη παραπάνω ανάλυση, καλό θα ήταν να παραχωρηθεί κάτοψη, έτσι ώστε να δοθεί η βέλτιστη δυνατή λύση, από ειδικούς συμβούλους.
Περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα μας και διαβάστε περισσότερα για την Airguru και τον καθαρισμό αέρα! Ανακαλύψτε τα κορυφαία μηχανήματα του κλάδου από τις εταιρείες Blue Air, Smart Air, και Aeris.