Γιατί οι καθαριστές αέρα είναι αναγκαιότητα για ηλικιωμένους

  • Αρχική
  • /
  • Άρθρα
  • /
  • Γιατί οι καθαριστές αέρα είναι αναγκαιότητα για ηλικιωμένους

Γιατί οι καθαριστές αέρα είναι αναγκαιότητα για ηλικιωμένους

Όλοι επωφελούμαστε από τον καθαρό αέρα. Ο αέρας που δεν περιέχει ρύπους μπορεί να ελαχιστοποιήσει τα συμπτώματα αλλεργίας, να βελτιώσει τη λειτουργία των πνευμόνων, να ενισχύσει την ψυχική υγεία και ακόμη και να αυξήσει τη διάρκεια ζωής μας. Όμως, ενώ ο καθαρός αέρας είναι σημαντικός για όλους μας, μπορεί να είναι αναγκαιότητα για ορισμένους πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων. Ένας υψηλής ποιότητας καθαριστής αέρα που χρησιμοποιεί ένα φίλτρο True HEPA είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να διατηρείται καθαρός ο εσωτερικός αέρας.

 Εδώ είναι μερικοί από τους πιο σημαντικούς λόγους που οι ηλικιωμένοι πρέπει να χρησιμοποιούν έναν καθαριστή αέρα.

Η ποιότητα του αέρα επηρεάζει τη μνήμη και τη γνώση

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences έδειξε ότι η συνεχής έκθεση σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί να μειώσει τη γνωστική λειτουργία. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο σοβαρό για τους ηλικιωμένους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ηλικιωμένοι που αναπνέουν μολυσμένο αέρα μπορεί να χάσουν τη γνωστική λειτουργία που ισοδυναμεί με λίγα χρόνια εκπαίδευσης.

Ακόμη πιο ανησυχητική, μια νέα μελέτη δείχνει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον εγκέφαλο που μοιάζουν με το Αλτσχάιμερ και μείωση της μνήμης ταχύτητας σε ηλικιωμένους ενήλικες. Για ηλικιωμένους που ήδη αγωνίζονται με άνοια ή απώλεια μνήμης, η έκθεση σε αέρα χαμηλής ποιότητας μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στη γνώση στα υπόλοιπα χρόνια.

Η χαμηλή ποιότητα του αέρα μπορεί να αναιρέσει τα οφέλη της άσκησης

Η μέτρια υπαίθρια άσκηση μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να ζήσουν περισσότερο, πιο υγιείς. Η άσκηση βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων και της καρδιάς, μειώνει τις καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια και βοηθά στη διαχείριση του διαβήτη, της υπέρτασης, της υψηλής χοληστερόλης και του πόνου στις αρθρώσεις και στους μυς.

Ωστόσο, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Lancet υποδηλώνει ότι τα οφέλη της υπαίθριας άσκησης μπορεί να αναιρούνται από τη ρύπανση. Οι ερευνητές ερεύνησαν πάνω από εκατό ηλικιωμένους, ενώ πέρασαν χρόνο περπατώντας σε εξωτερικούς χώρους. Οι ηλικιωμένοι που περπατούσαν σε ένα πάρκο παρουσίασαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και βελτιωμένη ευελιξία, ενώ όσοι περπατούσαν σε έναν πολυσύχναστο δρόμο του Λονδίνου έλαβαν ελάχιστα ή καθόλου οφέλη. Οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι τα σωματίδια και το διοξείδιο του αζώτου από τα διερχόμενα οχήματα αναιρούσαν τα οφέλη για την υγεία από την άσκησή τους.

Τα αναπνευστικά προβλήματα μπορεί να είναι θανατηφόρα για τους ηλικιωμένους.

 Οι ηλικιωμένοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή αναπνευστική νόσο. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων λένε ότι τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή ΧΑΠ. Τα αναπνευστικά ζητήματα είναι τόσο διαδεδομένα μεταξύ των ηλικιωμένων που έχουν καταταχθεί ως η τέταρτη μεγαλύτερη ανησυχία για την υγεία.

Δεν είναι μόνο ότι τα αναπνευστικά προβλήματα είναι πιο κοινά στους ηλικιωμένους, αλλά μπορούν επίσης να είναι πιο εξουθενωτικά και συχνά ακόμη και θανατηφόρα. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το Everyday Health, τα αναπνευστικά προβλήματα είναι η τρίτη μεγαλύτερη αιτία θανάτου μεταξύ των ηλικιωμένων.

Τα άτομα τρίτης ηλικίας δεν είναι πάντα ικανά να διαχειριστούν επαρκώς τις αλλεργίες και τα συμπτώματα άσθματος.

Τα συμπτώματα αλλεργίας και άσθματος είναι συνήθως διαταρακτικά, αλλά, σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να είναι επιβλαβή ή ακόμη και θανατηφόρα. Οι ερευνητές στην Αυστραλία προτείνουν ότι οι ηλικιωμένοι μπορεί να υποφέρουν από περισσότερα συμπτώματα άσθματος επειδή οι σωματικές ή γνωστικές αναπηρίες εμποδίζουν την ικανότητά τους να λαμβάνουν εισπνευστήρες ή άλλα προληπτικά μέτρα με συνέπεια. Η μείωση της ισχύος των πνευμόνων και οι παρενέργειες των φαρμάκων μπορεί επίσης να συμβάλλουν στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του άσθματος σε ηλικιωμένους.

Ομοίως, τα συμπτώματα αλλεργίας που προκαλούνται από μούχλα, σκόνη ή τρίχες κατοικίδιων ζώων μπορεί να είναι πιο έντονα για ηλικιωμένους που δεν είναι σε θέση να διατηρήσουν τα σπίτια τους.

Ο αέρας χαμηλής ποιότητας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Brown που δημοσιεύθηκε στο Archives of Internal Medicine διαπίστωσε μια σχέση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της αύξησης του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου

Τα ευρήματά τους δείχνουν ότι ακόμη και μικρές ποσότητες σωματιδίων αέρα που βρίσκονται στο επίπεδο ασφάλειας της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Δεδομένου ότι περίπου το 75% των εγκεφαλικών επεισοδίων συμβαίνουν σε άτομα άνω των 65 ετών, αυτή η σχέση μεταξύ ρύπων και εγκεφαλικών επεισοδίων αφορά ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους.

Οι καθαριστές αέρα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της μετάδοσης ασθενειών

Το COVID είναι το πιο αξιοσημείωτο παράδειγμα του πώς η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει πολύ τους ηλικιωμένους πολύ πιο σοβαρά. Πάνω από το 95% των θανάτων από COVID έχουν συμβεί σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Όμως, το COVID δεν είναι η μόνη ασθένεια που πλήττει σοβαρά τους ηλικιωμένους. Τα ηλικιωμένα άτομα είναι πιο ευαίσθητα σε μια ποικιλία ιογενών λοιμώξεων, ιδίως αναπνευστικών ασθενειών. Επειδή η γήρανση επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, οι ηλικιωμένοι είναι πολύ πιο πιθανό να έχουν επιπλοκές ή ακόμη και να πεθάνουν από ασθένειες που συνήθως θα ήταν ήπιες σε πιο ισχυρούς πληθυσμούς.

Ο αέρας χαμηλής ποιότητας μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής

 

Οι ηλικιωμένοι σήμερα είναι πιο δραστήριοι από ποτέ. Πολλοί μπορούν να περιμένουν να ζήσουν μακρά, παραγωγική ζωή εάν συνεχίσουν να δίνουν προτεραιότητα στην υγεία τους. Δυστυχώς, η ρύπανση μπορεί να αφαιρέσει λίγο χρόνο που έχουν απομείνει.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η χαμηλή ποιότητα του αέρα ευθύνεται για 4,2 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Και, δεδομένου ότι το 91% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε μέρη όπου η ποιότητα του αέρα υπερβαίνει τα όρια των κατευθυντήριων γραμμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η ρύπανση αποτελεί πραγματική απειλή για το προσδόκιμο ζωής.

Και δεν είναι μόνο ο αέρας του εξωτερικού χώρου. Στην πραγματικότητα, ο εσωτερικός αέρας είναι συνήθως χειρότερος. Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) προειδοποιεί ότι «μελέτες έκθεσης του ανθρώπου σε ατμοσφαιρικούς ρύπους δείχνουν ότι τα επίπεδα ρύπων σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να είναι δύο έως πέντε φορές – και περιστασιακά περισσότερο από 100 φορές – υψηλότερα από τα επίπεδα εξωτερικού χώρου».

Από όλους τους επικίνδυνους ρύπους στον αέρα, οι πιο επικίνδυνοι για την υγεία των ηλικιωμένων είναι PM 2.5 και εξαιρετικά λεπτά σωματίδια. Το PM2.5, μαζί με τα ακόμη πιο λεπτά σωματίδια, αποτελούνται από ένα μείγμα στερεών και υγρών σωματιδίων που αιωρούνται στον αέρα. Τα σωματίδια PM2.5 εισπνέονται εύκολα και μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στο αναπνευστικό σύστημα.

Μια πρόσφατη μελέτη χαρακτήρισε το PM 2.5 «τον μεγαλύτερο παράγοντα περιβαλλοντικού κινδύνου παγκοσμίως», που ευθύνεται για πολλούς περισσότερους θανάτους από τη χρήση αλκοόλ, τη σωματική αδράνεια ή την υψηλή πρόσληψη νατρίου. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής για περισσότερο από ένα χρόνο.

Ευτυχώς, ένας υψηλής ποιότητας καθαριστής αέρα με φίλτρο True HEPA είναι πολύ αποτελεσματικός στο φιλτράρισμα σχεδόν όλων των επιβλαβών ρύπων από τον εσωτερικό αέρα. Στην πραγματικότητα, παρόλο που τα φίλτρα HEPA χρειάζεται μόνο να μπορούν να απομακρύνουν το 99,95% ή περισσότερο όλων των σωματιδίων που έχουν διάμετρο 0,3 μικρά, είναι πραγματικά ικανά να φιλτράρουν σωματίδια σχεδόν οποιουδήποτε μεγέθους. Ένα φίλτρο True HEPA μπορεί να παγιδεύσει σκόνη, μούχλα, καπνό, αλλεργιογόνα κατοικίδιων ζώων, ιούς και βακτήρια, ακόμη και εκείνα τα επικίνδυνα PM2.5 που μπορούν να κλέψουν πολύτιμα χρόνια από τους ηλικιωμένους πολίτες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Το προϊόν προστέθηκε στο καλάθι