Τι είναι τελικά το φίλτρο HEPA;

φίλτρο HEPA

Τι είναι τελικά το φίλτρο HEPA;

Το φίλτρο HEPA πρωτοχρησιμοποιήθηκε κατά την διάρκεια του Manhattan Project τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 40’. Τότε, κατά τη διάρκεια των πυρηνικών δοκιμών οι επιστήμονες χρειαζόντουσαν ένα μέσο για να προστατευτούν από την ραδιενέργεια και την πολύ επιβαρυμένη ατμόσφαιρα που υπήρχε στα εργαστήρια.

Έτσι κατασκεύασαν για δικό τους φίλτρο HEPA για να εργάζονται σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Λίγα πράγματα έχουν αλλάξει με τα μέσα φίλτρου HEPA από τότε! Παραμένει ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την απομάκρυνση των σωματιδίων από τον αέρα!

 

Φίλτρο HEPA: Η σημασία του ακρωνυμίου

High – Efficiency Particulate Absorbing filter.

Εξ’ ορισμού, ένα φίλτρο HEPA αφαιρεί το 99,97% ή περισσότερο των αιωρούμενων σωματιδίων. Αυτό θεωρείται το πρότυπο HEPA και μερικές φορές ονομάζεται True HEPA. Για να δώσουμε μια προοπτική για το τι σημαίνει αυτό, θα βοηθήσει να ορίσουμε τι είναι ένα μικρό. Ένα μικρό είναι σύντομο για την λέξη μικρόμετρο. Ένα μικρό είναι ένα εκατομμυριοστό του μέτρου.  Αυτό είναι πολύ μικρότερο από αυτό που μπορούμε να δούμε με γυμνό μάτι!

 

Τι υλικά χρησιμοποιούνται σε φίλτρα HEPA;

Οι συσκευές καθαρισμού αέρα με φίλτρα HEPA κατασκευάζονται συχνά από ένα από τα δύο υλικά:

Fiberglass

Έτσι ονομάζεται επίσης ίνα γυαλιού. Χρησιμοποιούμε ίνες γυαλιού στα φίλτρα Erik Ultra και μπορούμε να επιτύχουμε απόδοση HEPA ή καλύτερη. 

Το Fiberglass τείνει να έχει την υψηλότερη απόδοση φίλτρου αλλά και την υψηλότερη πτώση πίεσης (αντίσταση ροής αέρα).

Υλικό μη υφασμένου υφάσματος (συνήθως πολυπροπυλένιο) 

Αυτός είναι ο τύπος μέσων φίλτρου αέρα HEPA στα φίλτρα EJ και ERIK650A. Επιπλέον, φορτίζουμε τα μέσα φίλτρου ώστε να μπορούμε να πετύχουμε καλύτερα από το πρότυπο HEPA και με χαμηλή πτώση πίεσης. Αυτό σημαίνει καλύτερο φιλτράρισμα του αέρα.  

 

Γιατί τα φίλτρα μετρώνται στα 0,3 μικρά;

φίλτρο hepa για καθαρισμό αέρα

 

Ο λόγος για τη μέτρηση της απόδοσης του φίλτρου HEPA στα 0,3 μικρά βασίζεται στον αρχικό εξοπλισμό δοκιμής που έδειξε ότι αυτό είναι το πιο δύσκολο σημείο για ένα φίλτρο να συλλάβει τα αιωρούμενα σωματίδια! 

Το γεγονός αυτό βασίζεται στο γεγονός πως τα σωματίδια των 0,3 μικρών κινούνται στον αέρα σε ευθεία πορεία. Κάθε μεγαλύτερο σωματίδιο είναι σαφώς εύκολο να κατακρατηθεί από τον «ιστό» ενός φίλτρου HEPA ενώ κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το τι γίνεται με τα μικρότερα από 0,3 μικρά σωματίδια. 

Τα μικρότερα σωματίδια δεν κινούνται σε ευθεία πορεία αλλά σε σπειροειδή κίνηση, σαν στρόβιλοι, κάνοντας τα όσο περίεργο και αν ακούγεται ευκολότερα στην κατακράτηση ενός φίλτρου απ’ ότι τα μεγαλύτερα μικροσωματίδια. Ως μέτρο απόδοσης ενός φίλτρου λοιπόν το σημαντικό μέγεθος είναι τα 0,3 μικρά. 

 

Πώς οι ίνες φίλτρου καθαρίζουν τον αέρα;

Υπάρχουν διαφορετικές αρχές της φυσικής που επηρεάζουν τους ρυθμούς απομάκρυνσης των σωματιδίων και αποδίδουν πολύ διαφορετικά. Συνολικά, το σημείο όπου τα φίλτρα HEPA έχουν τη χαμηλότερη απόδοση είναι το πιο διεισδυτικό μέγεθος σωματιδίων.

Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα του παραδείγματος, η διάχυση παρέχει υψηλότερες αποδόσεις κάτω από το MPPS και η σύλληψη παρέχει υψηλότερες αποδόσεις πάνω από αυτό το σημείο.

 

Κατανόηση της αποτελεσματικότητας του φίλτρου:

Η άλλη πτυχή των φίλτρων HEPA είναι το ποσοστό αφαίρεσης 99,97% ή περισσότερο. Αυτό είναι το πρότυπο που θέτει το Υπουργείο Ενέργειας. Αυτό που είναι σημαντικό εδώ είναι ότι, ενώ όλοι αυτοί οι αριθμοί ακούγονται εντυπωσιακοί, υπάρχει μια τεράστια διαφορά στην απόδοση μεταξύ 99%, 99,97% και 99,99%+.

Μια απόδοση 99,97% σε σύγκριση με ένα 99% θα αφαιρέσει πολύ περισσότερα από τα πιο μικροσκοπικά σωματίδια. Αυτό είναι σημαντικό μέγεθος, γιατί τα μικρότερα μεγέθη σωματιδίων είναι τα πιο επικίνδυνα, καθώς είναι πολύ μικρά για να τα συλλάβει το ρινικό σας σύστημα. Έτσι, μπορούν να περάσουν απευθείας στους πνεύμονές μας.

Αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια μένουν αιωρούμενα στον αέρα το μεγαλύτερο διάστημα και είναι πιο πιθανό να εισπνευστούν. Έπειτα, μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματός μας και να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.

 

Είναι ασφαλείς οι καθαριστές αέρα HEPA;

Ναι, οι καθαριστές αέρα που χρησιμοποιούν μόνο φίλτρα HEPA είναι ασφαλείς, καθώς δεν εκπέμπουν ρύπανση στο σπίτι σας. Αυτά τα φίλτρα συλλέγουν τα αιωρούμενα σωματίδια και τα συγκρατούν στις ίνες.

Προσοχή! Εάν ο καθαριστής αέρα χρησιμοποιεί άλλες τεχνολογίες όπως λάμπες UV-C, παράγει αρκετό όζον, το οποίο είναι ένα ερεθιστικό των πνευμόνων και κάτι που θα θέλατε να αποφύγετε.

 

Αξίζουν τα φίλτρα HEPA;

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα φίλτρα HEPA εφευρέθηκαν για πρώτη φορά περίπου πριν 70 χρόνια. Αν και δεν πρόκειται για νέα εφεύρεση, εξακολουθούν να είναι η καλύτερη τεχνολογία για τον καθαρισμό του αέρα από αιωρούμενα σωματίδια και το κάνουν με ασφάλεια. Γι’ αυτό εστιάζουμε στο HEPA ως την  τεχνολογία φιλτραρίσματος στους καθαριστές αέρα μας. Ως πάσχοντες από άσθμα και αλλεργίες, εμπορευόμαστε μόνο προϊόντα που χρησιμοποιούμε και είναι τα καλύτερα!

Περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα μας και διαβάστε περισσότερα για την Airguru τα προϊόντα της! Ανακαλύψτε τα κορυφαία μηχανήματα του κλάδου με φίλτρα HEPA από τις εταιρείες Blue Air, Smart Air, και Aeris.

Πρόσφατα Άρθρα

Το προϊόν προστέθηκε στο καλάθι