Συχνές Ερωτήσεις

"HEPA ή άλλες τεχνολογίες;"

Επιμένουμε ότι μόνο η χρήση HEPA φίλτρου συνοδευόμενη από φίλτρα ενεργού άνθρακα είναι η ενδεδειγμένη επιλογή.

Γιατί:

UVC (Υπεριώδης ακτινοβολία)

Όλοι βέβαια γνωρίζουμε ότι εξουδετερώνει το ιικό φορτίο, αλλά προϋποθέτει την μη ανθρώπινη παρουσία αφού η έκθεσή μας σε αυτήν, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη (όραση, δερματικές παθήσεις).

Στους καθαριστές αέρα που χρησιμοποιούν UVC αυτή η δραστηριότητα γίνεται εντός των μηχανημάτων οπότε θεωρητικά αυτός ο κίνδυνος δεν υπάρχει. Που είναι όμως το πρόβλημα; Η UVC τεχνολογία για να εξουδετερώσει έναν ιό πρέπει να έρθει σε άμεση επαφή τουλάχιστον για 10 δευτερόλεπτα (12,5 δευτερόλεπτα το πιο σωστό). Με τη ροή του αέρα που έχει ένας καθαριστής τα σωματίδια περνούν μπροστά απο τις UVC λάμπες σε 0,035 δευτερόλεπτα, το 1/36 του χρόνου που απαιτείται.

Όπως καταλαβαίνετε στους καθαριστές αέρα είναι τελείως αναποτελεσματική μέθοδος.

Ο απολυμαντισμός παράγει φορτίο από όζον.

Το όζον είναι ένα μόριο που αποτελείται από τρία άτομα οξυγόνου. Δύο άτομα οξυγόνου σχηματίζουν το βασικό μόριο οξυγόνου που είναι απαραίτητο για να αναπνεύσουμε. Το τρίτο άτομο οξυγόνου μπορεί να αποκολληθεί από το μόριο του όζοντος και να επανασυνδεθεί σε μόρια άλλων ουσιών, αλλάζοντας τη χημική τους σύνθεση.

Είναι αυτό το τρίτο μόριο οξυγόνου που αλληλοεπιδρά με οργανικά υλικά όπως ιούς έξω από το σώμα, αλλάζοντας τη σύνθεσή τους. Τα σωματίδια αυτά συνεχίζουν να υπάρχουν στις επιφάνειες ενός χώρου, όπου δημιουργούν νέες μολυσματικές ενώσεις που εκλύονται στην ατμόσφαιρα.

Δυστυχώς, το επιπλέον μόριο οξυγόνου μπορεί επίσης να αλληλοεπιδράσει με ουσίες μέσα στο σώμα μας, δημιουργώντας μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως πόνο στο στήθος, βήχα, δύσπνοια και ερεθισμό του λαιμού.

Τα φίλτρα HEPA κατασκευάζονται από υλικά (fiber) τελείως αβλαβή, φιλικά προς το περιβάλλον, ανακυκλώσιμα. Η αποτελεσματικότητά τους ξεπερνάει το 99% έναντι όλων των σωματιδίων που κυκλοφορούν στη ατμόσφαιρα μέχρι της διάστασης του 1 micron.

"Είναι αναγκαίος ένας καθαριστής αέρα;"

Σύμφωνα με τις παγκόσμιες μετρήσεις περνάμε το 90% του χρόνου μας σε εσωτερικούς χώρους.

Η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε σε αυτούς αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την υγεία μας καθώς είναι τουλάχιστον 5 φορές πιο μολυσμένος από τον εξωτερικό αέρα και αυτό κάτω από ιδανικές συνθήκες περιβάλλοντος λόγω την ατμοσφαιρικής μόλυνσης.

Η πανδημία ήρθε για να αναδείξει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τη σημασία του καθαρού αέρα, επιταχύνοντας τις εξελίξεις. Στις 2 Ιουλίου 2020, 239 επιστήμονες από 32 χώρες υπέγραψαν μια επιστολή (memorandum) συνοδεύοντάς την από εμπεριστατωμένες μελέτες (peer-reviewed) με ατράνταχτες αποδείξεις πως η κύρια πηγή μετάδοσης της πανδημίας είναι αερογενής (airborne transmission). Η επιστολή αυτή παραδόθηκε σε όλους τους  Παγκόσμιους Οργανισμούς και τον Π.Ο.Υ.  και δημοσιεύτηκε ως πρωτοσέλιδο στους New York Times.

Στις 6 Ιουλίου του 2020 η θέση αυτή έγινε αποδεκτή από όλους τους μεγάλους οργανισμούς (CDC, ECDC) και τον Π.Ο.Υ., με τον Anthony Fauci να δηλώνει το φθινόπωρο του 2020 πως “Ίσως το μόνο καλό που μας έκανε ο Covid-19 είναι πως αντιληφθήκαμε πόσες ασθένειες μεταδίδονται μέσω του αέρα”.

"Ναι αλλά στην Ελλάδα έχουμε καθαρό αέρα"

Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις της να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις υπερβάσεις στις τιμές των αιωρούμενων μικροσωματιδίων (ΑΣ10) και δεν έχει λάβει επαρκή μέτρα για τη μείωση των συγκεντρώσεών τους στη Θεσσαλονίκη. “Τα στοιχεία που υπέβαλε η Ελλάδα επιβεβαιώνουν τις συστηματικές υπερβάσεις στη Θεσσαλονίκη για δεκατέσσερα έτη απο το 2005 (για όλα τα έτη εκτός απο το 2013). 

Το 2019, τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν επί του παρόντος διαθέσιμα δεδομένα, οι ημέρες κατα τις οποίες σημειώθηκαν υπερβάσεις των οριακών τιμών ήταν 67. Η επιτροπή θεωρεί οτι οι προσπάθειες των ελληνικών αρχών μέχρι σήμερα δεν ήταν ικανοποιητικές και επαρκείς”, αναφέρει η ανακοίνωση. 

“Οι υψηλές τιμές των μικροσωματιδίων είναι ένα παλιό πρόβλημα για αστικά κέντρα όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος και άλλες πόλεις” αναφέρει η Κωνστ. Σαμαρά, καθηγήτρια Χημείας του Α.Π.Θ..

“Στη Θεσσαλονίκη το πρόβλημα είναι πιο έντονο λόγω των δυσμενών μετεωρολογικών συνθηκών της πόλης, που δεν ευνοούν τη διασπορά ρύπων: είναι συχνές οι άπνοιες και οι χαμηλές θερμοκρασιακές αναστροφές”.

"Ε ωραία, ανοίγω τα παράθυρα και μπαίνει αέρας"

Πρόκειται για μια διαδεδομένη αντίληψη που την ακούμε συχνά ,που όμως είναι τελείως λανθασμένη. Αυτό  αποδεικνύει και η επιστήμη αλλά και η καθημερινότητα.

Για να γίνει πιο εύκολα κατανοητό εάν ανοίξουμε τα παράθυρα ενός σπιτιού θα καταφέρουμε 1 εναλλαγή αέρα σε διάστημα 1,5 ώρας, την στιγμή που σύμφωνα με το CDC οι εναλλαγές αέρα που χρειάζονται σε ένα σπίτι είναι τουλάχιστον 2-3 την ώρα, κάτι που μπορεί να συμβεί με ευκολία μέσω ενός καθαριστή αέρα με φίλτρο HEPA.

"Ποια είναι τα πλεονεκτήματα ενός καθαριστή αέρα;"

Μια ευρέως διαδεδομένη αντίληψη είναι ότι στη χώρα μας διαθέτουμε καθαρό αέρα και συνεπώς δεν είναι απαραίτητος ένας καθαριστής αέρα στους εσωτερικούς χώρους, μιας και αρκεί να “ανοίξουμε τα παράθυρά” για να αεριστεί ο χώρος. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός είναι λανθασμένος. Πολλές πόλεις της Ελλάδας σημειώνουν ιδιαίτερα υψηλές τιμές στον παγκόσμιο δείκτη ποιότητας του αέρα, μάλιστα ορισμένες ημέρες υπάρχουν και υπερβάσεις των οριακών τιμών. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την ποιότητα του αέρα στην Ελλάδα στο σχετικό μας άρθρο.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ο αέρας κακής ποιότητας και η ατμοσφαιρική ρύπανση σε εξωτερικούς χώρους έχουν ως αποτέλεσμα όταν ανοίγουμε τα παράθυρα για να “καθαρίσουμε” το χώρο εργασία ή το σπίτι μας, ο αέρας που εισέρχεται να είναι επιβλαβής. Ακόμα και αν μπορούσαμε, λοιπόν, να έχουμε ανοιχτά παράθυρα όλο το χρόνο, δεν μπορούμε να παραλείψουμε το γεγονός ότι ο αέρας σε έναν εσωτερικό χώρο είναι πιο μολυσμένος από το εξωτερικό περιβάλλον (και συγκεκριμένα κατά τουλάχιστον 5 φορές).

"Ο χώρος διαθέτει κλιματιστικό: δεν είναι αρκετό;"

Πολλοί καθαριστές αέρα κορυφαίων εταιρειών παγκοσμίως είναι αθόρυβοι και σταθεροί – σε αντίθεση με ένα κλιματιστικό. Αυτό μας οδηγεί συχνά σε μια ακόμη λανθασμένη αντίληψη: ότι οι καθαριστές αέρα “δεν κάνουν ιδιαίτερη δουλειά”. Φυσικά, αυτό δε θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια.

Από την άλλη μεριά, η επίδραση που έχει ένα κλιματιστικό στο χώρο μας είναι εμφανής: δημιουργεί μια αίσθηση αναζωογόνησης και φρεσκάδας. Αυτό δε σημαίνει ότι και ο χώρος μας διαθέτει φρέσκο και καθαρό αέρα; Δυστυχώς, όχι.

Μάλιστα, τα air conditions μπορούν να επιδεινώσουν τον αέρα ενός εσωτερικού χώρου. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι κατασκευασμένα για να ανακυκλώνουν τον αέρα ενός περιβάλλοντος και συνεπώς είναι πιθανό με αυτή την ενέργεια να διασπείρονται σπόροι μούχλας, σκόνη και άλλα σωματίδια σε όλο το χώρο.

"Τι εξουδετερώνει ένας καθαριστής αέρα;"

Ένας καθαριστής αέρα μπορεί πραγματικά να αλλάξει ριζικά την καθημερινότητα σας και να συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της υγείας σας. Οι καθαριστές αέρα έχουν τη δυνατότητα να παγιδεύσουν σκόνη, μούχλα, καπνό, αλλεργιογόνα, PM2.5 (επικίνδυνα σωματίδια που είναι 2,5 μικρά ή μικρότερα), ακόμη και βακτήρια και ιούς. Μάλιστα, ορισμένες συσκευές καθαρισμού αέρα, όπως το HealthProtect 7770i και HealthProtect 7470i, απομακρύνουν αποδεδειγμένα και τον Covid-19! Επιπλέον, αν ο καθαριστής αέρα διαθέτει και φίλτρο άνθρακα, φιλτράρει και απομακρύνει και τυχόν οσμές που υπάρχουν σε ένα εσωτερικό χώρο.

Όλα αυτά έχουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία μας: καλύτερη προστασία απέναντι σε ιούς και τον κορονοϊό, καλύτερη ποιότητα ύπνου και μείωση πιθανών συμπτωμάτων από κρυολόγημα, γρίπη, ίωση και άσθμα.

"Ποιο μηχάνημα εξυπηρετεί τον χώρο μου;"

Το βασικό ερώτημα στην αγορά ενός καθαριστή αέρα, εκτός των ποιοτικών χαρακτηριστικών του κάθε μηχανήματος, είναι το ποιο μηχάνημα είναι κατάλληλο να καλύψει τις ανάγκες εσωτερικού χώρου που διαθέτει ο καθένας μας. 

Δύο είναι οι βασικοί παράμετροι που θα πρέπει να προσέξει κάποιος πριν προχωρήσει σε αγορά καθαριστή αέρα, το εμβαδό του χώρου που διαθέτει σε κυβικά μέτρα (μήκος, πλάτος, ύψος) και το πόσες εναλλαγές αέρα (Air Changes per Hour) πρέπει να συντελούνται στον χώρο ανάλογα με τις ανάγκες του (συνωστισμός, ιικό φορτίο κλπ.). 

Οι απαραίτητες εναλλαγές αέρα (ACH) υπολογίζονται και βάσει της κινητικότητας σε έναν χώρο. Μπορεί για παράδειγμα, ένα δωμάτιο 30 τ.μ.  με ύψος 2,7 ( 81 κυβικά μέτρα 30 * 2,7 = 81) να έχει μικρή κινητικότητα σε έναν οικιακό χώρο αλλά βέβαια διαθέτει πολύ μεγαλύτερη σε έναν εργασιακό χώρο, δομή υγείας, αποδυτήρια κλπ.

Σύμφωνα λοιπόν με το CDC των ΗΠΑ, σε έναν οικιακό χώρο 2-3 εναλλαγές την ώρα είναι αρκετές αλλά γενικά πολύ καλές έως εξαιρετικές και κατάλληλες για τους χώρους μεγάλης κινητικότητας (εργασιακό χώρο, δομή υγείας) είναι 4-6.

Στην airGuru ξεχωρίζουμε όλους τους χώρους σε οικιακούς και επαγγελματικούς στις προδιαγραφές όλων των μηχανημάτων μας.

Ένας εύκολος τρόπος για να ελέγξεις τις απαιτήσεις του χώρου σου αλλά και  τις προδιαγραφές των μηχανημάτων του εμπορίου που δυστυχώς συχνά είναι παραπλανητικές είναι μέσα από το CADR ( Clean Air Delivery Rate) που αποτυπώνει τον όγκο καθαρού αέρα (σε κυβικά μέτρα) που παράγει ένας καθαριστής σε μια ώρα (εάν η μονάδα μέτρησης είναι m3/h).

Γνωρίζοντας λοιπόν το CADR μπορούμε να βρούμε την επιφάνεια κάλυψης ενός καθαριστή αέρα.

πχ.

Ένας καθαριστής αέρα παράγει 300 CADR m3/h

Διαιρούμε το CADR με 2,5 που είναι το ύψος (αποτελεί σταθερά στα ύψη μέχρι 4μ)

300 / 2,5 =  120 

Το 120 λοιπόν τώρα το διαιρούμε με τις εναλλαγές την ώρα που απαιτεί ο χώρος μας (2,5 οικιακή χρήση , 4+ επαγγελματική).

Αυτό το μηχάνημα λοιπόν σε ένα σπίτι καλύπτει περίπου 50 τ.μ. ενώ σε επαγγελματικό περίπου 30. 

"Υπάρχουν πιστοποιήσεις για τους καθαριστές αέρα;"

Για τους καθαριστές αέρα λόγω του σκοπού τους (Δημόσια Υγεία), υφίστανται διαφορετικές πιστοποιήσεις από ανεξάρτητους, διεθνούς κύρους οργανισμούς.

Στην Ελληνική αγορά πολύ μικρό ποσοστό των καθαριστών αέρα που κυκλοφορούν διαθέτουν αυτές τις πιστοποιήσεις και μάλιστα αν όχι όλες έστω και μια από αυτές.

Στην AirGuru συνεργαζόμαστε μόνο με εταιρείες που διαθέτουν τουλάχιστον και τις 3 αυτές πιστοποιήσεις καθώς θεωρούμε ότι είναι η αναγκαία συνθήκη για την αξιόπιστη εικόνα της εταιρείας.

logos new

Αυτοί είναι

AHAM(Association of Home Appliances Manufacturers)

Με έδρα την Washington DC, εκδίδει την σημαντικότερη πιστοποίηση που ένας καθαριστής αέρα μπορεί να διαθέτει. Στην ιστοσελίδα του υπάρχει αυτός ο πίνακας και έτσι μπορεί ο καθένας από εμάς να το ελέγξει. Μάλιστα ο όρος CADR (Clean Air Delivery Rate) δηλ. η παραγωγή καθαρού αέρα την ώρα σε κυβ. πόδια, είναι μέτρηση και όρος που εφηύρε και επέβαλε ο Οργανισμός..

CARB (California Air Resources Board)

Οργανισμός της Πολιτείας της Καλιφόρνια που ως γνωστόν διαθέτει την αυστηρότερη περιβαντολογική πολιτική στον κόσμο, που ασχολείται με το να προστατεύει την Δημόσια Υγεία από τις βλαβερές επιπτώσεις της μόλυνσης του περιβάλλοντος

ΕΝ 1822

Αποτελεί την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις προδιαγραφές φίλτρων που πρέπει να χρησιμοποιούνται στους καθαριστές αέρα.

Το προϊόν προστέθηκε στο καλάθι