Ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ελλάδα

Ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ελλάδα

Στο Ευρωδικαστήριο παραπέμπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Ελλάδα για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Θεσσαλονίκη. Η παραπομπή αφορά τις υπερβάσεις στα αιωρούμενα μικροσωματίδια απο το 2005 έως το 2019 και την απροθυμία της χώρας να αναλάβει δραστικά μέτρα για τον περιορισμό τους.

Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις της να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις υπερβάσεις στις τιμές των αιωρούμενων μικροσωματιδίων (ΑΣ10) και δεν έχει λάβει επαρκή μέτρα για τη μείωση των συγκεντρώσεών τους στη Θεσσαλονίκη. “Τα στοιχεία που υπέβαλε η Ελλάδα επιβεβαιώνουν τις συστηματικές υπερβάσεις στη Θεσσαλονίκη για δεκατέσσερα έτη από το 2005 (για όλα τα έτη εκτός από το 2013). 

Το 2019, τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν επί του παρόντος διαθέσιμα δεδομένα, οι ημέρες κατά τις οποίες σημειώθηκαν υπερβάσεις των οριακών τιμών ήταν 67. Η επιτροπή θεωρεί ότι οι προσπάθειες των ελληνικών αρχών μέχρι σήμερα δεν ήταν ικανοποιητικές και επαρκείς”, αναφέρει η ανακοίνωση. 

“Οι υψηλές τιμές των μικροσωματιδίων είναι ένα παλιό πρόβλημα για αστικά κέντρα όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος και άλλες πόλεις” αναφέρει η Κωνστ. Σαμαρά, καθηγήτρια Χημείας του Α.Π.Θ..

“Στη Θεσσαλονίκη το πρόβλημα είναι πιο έντονο λόγω των δυσμενών μετεωρολογικών συνθηκών της πόλης, που δεν ευνοούν τη διασπορά ρύπων: είναι συχνές οι άπνοιες και οι χαμηλές θερμοκρασιακές αναστροφές”.

Από που προέρχεται η ρύπανση; “Η τελευταία ταυτοποίηση των ρύπων έδειξε ότι οφείλονται κατά κύριο λόγο στην κυκλοφορία των οχημάτων (κυρίως στο κέντρο) και στην καύση βιομάζας (κυρίως στα προάστια)”

Πρόσφατα Άρθρα

Το προϊόν προστέθηκε στο καλάθι