7 προειδοποιητικά σημάδια ότι το σπίτι σας έχει αέρα χαμηλής ποιότητας

  • Αρχική
  • /
  • Άρθρα
  • /
  • 7 προειδοποιητικά σημάδια ότι το σπίτι σας έχει αέρα χαμηλής ποιότητας

7 προειδοποιητικά σημάδια ότι το σπίτι σας έχει αέρα χαμηλής ποιότητας

Έχει το σπίτι σας αέρα χαμηλής ποιότητας; Γνωρίζετε ότι οι ρύποι μπορούν να επιδεινώσουν τις αλλεργίες και να επηρεάσουν τη διάθεσή σας;

Έχετε διαβάσει για το πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να βλάψει την καρδιά και τους πνεύμονές σας και ακόμη και να αυξήσετε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου;

Όμως, παρόλο που καταλαβαίνετε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι παγκόσμιο πρόβλημα, ίσως να μην αισθάνεστε ότι είναι προσωπική. Το να ζεις στα προάστια ή σε έναν δεντρόφυτο δρόμο στην πόλη μπορεί να σε κάνει να σκεφτείς ότι είσαι ασφαλής από τις κακές επιπτώσεις του αέρα χαμηλής ποιότητας. Δυστυχώς, πιθανότατα κάνετε λάθος. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι 9 στα 10 άτομα παγκοσμίως ζουν σε μέρη που υπερβαίνουν τις οδηγίες ασφαλείας τους για καθαρό αέρα.

Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν όλοι εκτίθενται σε ανθυγιεινά επίπεδα ρύπων. 

“Αλλά, τι γίνεται αν είστε στο 10% των ανθρώπων που ζουν σε μια περιοχή με καθαρό αέρα; Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τη ρύπανση;”
-Όχι.

Η έρευνα δείχνει ότι ανεξάρτητα από το πού ζείτε, ο εσωτερικός αέρας είναι έως και 5 φορές πιο μολυσμένος από τον εξωτερικό αέρα. Και, δεδομένου ότι η ποιότητα του εσωτερικού αέρα δεν ρυθμίζεται όπως ο εξωτερικός αέρας, είναι πολύ πιθανό ο αέρας στο σπίτι σας να έχει ένα ανθυγιεινό επίπεδο ρύπων.

 

Εάν εξακολουθείτε να μην είστε πεπεισμένοι ότι υπάρχουν προβλήματα με την ποιότητα του αέρα του σπιτιού σας, υπάρχουν ορισμένα σαφή προειδοποιητικά σημάδια που σας ενημερώνουν εάν είναι καιρός να κάνετε κάτι για τον αέρα που αναπνέει η οικογένειά σας.

 

Ακολουθούν 7 προειδοποιητικές ενδείξεις ότι έχετε αέρα χαμηλής ποιότητας στο σπίτι σας.

 

 Συμπτώματα κρυολογήματος που δεν εξαφανίζονται

 

Η κακή ποιότητα του εσωτερικού αέρα προκαλεί πολλά συμπτώματα που μπορεί να εκληφθούν ως κρυολογήματα ή γρίπη. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Βήχα.
  • Φτέρνισμα.
  • Ναυτία.
  • Ζάλη
  • Ερεθισμένα μάτια, μύτη και λαιμό.

Μερικές φορές αυτά τα συμπτώματα προέρχονται πραγματικά από μια ασθένεια. Ωστόσο, εάν τα συμπτώματα δεν εξαφανιστούν μετά από μία ή δύο εβδομάδες, μπορεί να μην είναι ένας ιός που τους προκαλεί. Δώστε προσοχή στο πού βρίσκεστε όταν αισθάνεστε άρρωστοι. Εάν διαπιστώσετε ότι είστε συμπτωματικοί ενώ βρίσκεστε στο σπίτι, αλλά καλύτερα ενώ εργάζεστε, η κακή ποιότητα του αέρα μπορεί να είναι αυτό που πραγματικά προκαλεί τα συμπτώματά σας.

 

Ανήσυχος ή ανεπαρκής ύπνος

 

Η ποιότητα του αέρα επηρεάζει τα πάντα για την υγεία σας, συμπεριλαμβανομένης της ποιότητας και της διάρκειας του ύπνου σας. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι είχαν 60% περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν χαμηλή απόδοση ύπνου εάν βρίσκονταν σε μια περιοχή με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

 

Ενώ οποιοσδήποτε ρύπος μπορεί να παρεμποδίσει τον ύπνο σας, υπάρχουν μερικοί που είναι πιο ενοχλητικοί από άλλους. Τα αλλεργιογόνα και οι πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC) είναι δύο από τους χειρότερους παραβάτες.

 

Να γιατί:

 

Αλλεργιογόνα: Ένας υγιής κύκλος ύπνου αποτελείται από περιόδους βαθιάς αναπνοής που μπορεί να διαταραχθούν από αλλεργιογόνα, όπως αμβροσία, σκόνη, τρίχωμα κατοικιδίου και μούχλα.

 

Π.Ο.Ε.: Η αναπνοή σε αυτούς τους ρύπους, που εκπέμπονται από πολλά καθημερινά οικιακά προϊόντα επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα και μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα, όπως άπνοια ύπνου.

 

Επιδεινούμενες αλλεργίες ή συμπτώματα άσθματος

 

Ενώ οι αλλεργίες ή το άσθμα μπορούν να προκληθούν οπουδήποτε, εάν διαπιστώσετε ότι τα συμπτώματά σας είναι χειρότερα όταν βρίσκεστε στο σπίτι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η ποιότητα του εσωτερικού αέρα να είναι κακή. Υπάρχουν πολλοί ρύποι που μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας.

 

Γύρη: Καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες, αυξάνονται και τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα, ο αριθμός των γύρων έχει αυξηθεί και η σεζόν αλλεργίας έχει γίνει μεγαλύτερη και πιο έντονη. Εάν η γύρη βγαίνει στο σπίτι σας, η αναπνοή σας μπορεί να επηρεαστεί σοβαρά.

 

Σκόνη: Η περισσότερη σκόνη ενός σπιτιού είναι ένα μείγμα κυττάρων δέρματος, μαλλιών, ινών ρουχισμού, βακτηρίων, σωματιδίων εδάφους, γύρης και μικροσκοπικών κηλίδων πλαστικού. Όλα τα σπίτια έχουν κάποια σκόνη στον αέρα, αλλά αν διαπιστώσετε ότι τα συμπτώματα αλλεργίας ή άσθματος σας είναι χειρότερα στο σπίτι, μπορεί να έχετε ένα ανθυγιεινό επίπεδο σκόνης.

 

Καπνός: Ο καπνός μπορεί να επιδεινώσει σημαντικά τα συμπτώματα αλλεργίας και άσθματος. Εάν ζείτε με έναν καπνιστή ή χρησιμοποιείτε μια ξυλόσομπα για να θερμάνετε το σπίτι σας, η ποιότητα του εσωτερικού σας αέρα διακυβεύεται σίγουρα.

 

Μούχλα: Έρχεστε σε επαφή με σπόρια μούχλας όπου κι αν πάτε…. Τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Τα σπόρια μούχλας είναι τόσο μικρά που είναι εύκολο να τα φέρουν ακούσια στο σπίτι σας. Τα επιδεινούμενα αλλεργία ή τα συμπτώματα άσθματος είναι συχνά αποτέλεσμα των αυξημένων σπόρων μούχλας στον αέρα.

 

Δυσάρεστες οσμές

 

Πολλές από τις κοινές οσμές που συνθέτουν την καθημερινή μας ζωή είναι στην πραγματικότητα αερομεταφερόμενες χημικές ουσίες που προέρχονται από Π.Ο.Ε. Ορισμένες ΠΟΕ, όπως η φορμαλδεΰδη, μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά από δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία. Ακόμα περισσότερες καλοήθεις οσμές μπορούν να οδηγήσουν σε πονοκεφάλους, ζάλη ή ναυτία. Εάν μια μυρωδιά διαρκεί πολύ ή συνεχίζει, μπορεί επίσης να επηρεάσει τη διάθεσή σας, το άγχος και τα επίπεδα άγχους.

 

Οι μόνιμες οσμές στο σπίτι σας είναι μια σαφής ένδειξη ότι ήρθε η ώρα να κάνετε κάτι για την ποιότητα του αέρα του εσωτερικού σας χώρου.

 

Υπερβολική ή πολύ μικρή υγρασία

 

Στην ιδανική περίπτωση, το σπίτι σας πρέπει να διατηρεί περίπου 30 – 50% υγρασία. Η υπερβολική υγρασία σας αφήνει επιρρεπείς σε παρασιτώσεις και δυσάρεστο ύπνο, ενώ η πολύ μικρή υγρασία μπορεί να προκαλέσει ξηρό δέρμα, αιμορραγία της μύτης και αυξημένη ευπάθεια σε ασθένειες. Η διατήρηση της σωστής υγρασίας στο σπίτι σας είναι σημαντικό μέρος της βελτίωσης της ποιότητας του αέρα σας.

 

Μούχλα

 

Το καλούπι που έχει κρατήσει στο σπίτι σας είναι ένα σαφές σημάδι ότι η ποιότητα του αέρα του εσωτερικού σας χρειάζεται συντήρηση. Ενώ τα σπόρια μούχλας είναι τόσο μικρά που απλώνονται εύκολα, χρειάζονται οι σωστές συνθήκες για να αρχίσει να μεγαλώνει το καλούπι. Τα σπίτια με τσέπες ζεστού, υγρού αέρα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε προσβολές από μούχλα.

 

Η μούχλα έχει συνδεθεί με αναπνευστικά προβλήματα, αλλεργικές αντιδράσεις και φλεγμονή, ακόμη και με ψυχιατρικά προβλήματα.

 

Ζεστά και κρύα σημεία

 

Εάν παρατηρήσετε διάφορες θερμοκρασίας γύρω από το σπίτι σας, είναι πιθανό το σύστημα θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού να είναι πολύ μικρό για το εμβαδό σας και δεν μπορεί να διαχειριστεί σωστά την ποσότητα αέρα στο χώρο σας. Οι φραγμένοι αγωγοί ή ένα κακώς διατηρημένο σύστημα ψύξης θα μπορούσαν επίσης να ευθύνονται.

 

Οι άνισες θερμοκρασίες μπορεί επίσης να αποτελούν ένδειξη ακατάλληλης διήθησης, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένες περιοχές του σπιτιού σας μπορεί να έχουν περισσότερους ρύπους από άλλες.

 

Τι μπορείτε να κάνετε για τον αέρα χαμηλής ποιότητας;

 

Τώρα που γνωρίζετε ότι ο εσωτερικός σας αέρας είναι προβληματικός, τι μπορείτε να κάνετε για αυτό; Το πρώτο βήμα είναι να προσδιορίσετε τι ακριβώς προκαλεί το πρόβλημα. Τα περισσότερα ζητήματα ποιότητας αέρα εσωτερικού χώρου σχετίζονται με ρύπους και επίπεδο υγρασίας, τα οποία μπορούν να διαχειριστούν και τα δύο από συσκευές ποιότητας αέρα.

 

Αφού προσδιορίσετε τι θέτει σε κίνδυνο την ποιότητα του αέρα εσωτερικού χώρου, ήρθε η ώρα να καταλάβετε ποιες συσκευές θα είναι πιο χρήσιμες για τη βελτίωσή της.

 

Καθαριστές αέρα:

Για να φιλτράρετε τόσο τους ρύπους όσο και τα επιβλαβή αέρια, αναζητήστε καθαριστές αέρα υψηλής ποιότητας που χρησιμοποιούν συνδυασμό φίλτρων  HEPA και φίλτρων ενεργού άνθρακα.

Περιηγηθείτε στη σελίδα μας και ενημερωθείτε σχετικά με την ποιότητα αέρα και τους καθαριστές. 

 

Πρόσφατα Άρθρα

Το προϊόν προστέθηκε στο καλάθι